Ο αθλητισμός είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό έχει μπει στην καθημερινότητα όλο και περισσότερων ανθρώπων. Πολλές φορές όμως αναλόγως και με το άθλημα κρύβονται κίνδυνοι τραυματισμού σε διάφορα σημεία του σώματος αλλά και στην περιοχή του κεφαλιού και πιο συγκεκριμένα στην περιστοματική κι ενδοστοματική περιοχή (κατάγματα δοντιών για παράδειγμα).
Στα πιο επικίνδυνα αθλήματα για αυτούς τους τραυματισμούς ανήκουν εκείνα που έχουν έντονη σωματική επαφή όπως πάλη, judo, tae kwon do, hokey, karate αλλά και σε λιγότερο βαθμό το πόλο, το ποδόσφαιρο , το μπάσκετ, η ποδηλασία και το τρέξιμο.
Για να μειώσουμε τις πιθανότητες κάποιου έντονου τραύματος συνιστάται η κατασκευή και η χρήση εξατομικευμένου αθλητικού νάρθηκα. Ο κίνδυνος τραυματισμού μπορεί να αυξηθεί έως και 80 φορές περισσότερο με τη μη χρήση κάποιου προστατευτικού μέσου.
Στο εμπόριο υπάρχουν διάφοροι προκατασκευασμένοι νάρθηκες, οι οποίοι όμως δεν προσφέρουν ούτε επαρκή προστασία αλλά δεν διευκολύνουν ούτε την σωστή τοποθέτηση – συγκράτηση επί των δοντιών ούτε τη σωστή αναπνοή (εισπνοή – εκπνοή) κατά την άσκηση. Επίσης δυσχεραίνουν και την ομιλία κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον αθλητή.
Σκοπός του αθλητικού νάρθηκα είναι να προστατεύει πρωτίστως τα δόντια, αλλά και τα μαλακά μόρια (χείλη – ούλα) καθώς και την κροταφογναθική διάρθρωση και να διευκολύνει την αναπνοή και την ομιλία. Αναλόγως με το άθλημα που ασχολείται κανείς επιλέγουμε και το αντίστοιχο υλικό και πάχος του νάρθηκα για να έχει τη μέγιστη προστασία. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί πραγματοποιούνται στις προπονήσεις, κρίνεται απαραίτητη η χρήση του νάρθηκα καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης (προπόνηση και αγώνες).
Η διαδικασία κατασκευής είναι πολύ απλή και χρειάζονται συνήθως δύο επισκέψεις. Στην πρώτη λαμβάνουμε τα κατάλληλα αποτυπώματα κι αφού ο εξειδικευμένος οδοντοτεχνίτης κατασκευάσει το νάρθηκα, στη δεύτερη συνεδρία παραδίδεται ο νάρθηκας στον ασθενή και δίνονται οδηγίες.