Δυσλειτουργία Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως αλλά και της ημέρας, όλο και περισσότεροι ασθενείς σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους. Το φαινόμενο αυτό του βρυγμού – βρουξισμού αποτελεί μια παραλειτουργική έξη η οποία αναλόγως με τη βαρύτητα και την ένταση που συμβαίνει ενδέχεται να προκαλέσει φθορές, προβλήματα και πόνο στα δόντια, τους μύες του προσώπου, την κροταφογναθική διάρθρωση, ακόμα και πονοκεφάλους.

Η αντιμετώπιση συνίσταται κυρίως στην κατασκευή ενός εξατομικευμένου σκληρού νάρθηκα σταθεροποίησης, ο οποίος έχει στόχο την προστασία των δοντιών από τη φθορά, τη «χαλάρωση» των μασητήριων μυών και την προστασία της άρθρωσης.

Ο νάρθηκας τοποθετείται συνήθως στην άνω γνάθο και η χρήση του είναι κατά το νυχτερινό ύπνο, κατά τον οποίο η παραλειτουργία γίνεται πιο έντονη.

Σε μακροχρόνιο έντονο βρυγμό, ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, ενδέχεται να παρατηρηθούν φθορές στην μασητική ή κοπτική επιφάνεια των δοντιών με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η λειτουργία της μάσησης, ακόμα και η αισθητική του προσώπου.

Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της αισθητικής, συχνά χρειάζεται να παρέμβουμε σχεδόν σε όλο τον οδοντικό φραγμό προκειμένου τα δόντια να αποκτήσουν και πάλι το σωστό ύψος και την ανατομία τους, κι ο νάρθηκας βρυγμού είναι απαραίτητος για την προστασία τους από νέα φθορά.

Αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση άνω γνάθου με συνδυασμό εμφυτευμάτων, γεφυρών επί δοντιών και όψεων σύνθετης ρητίνης.

Αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση έντονα φθαρμένου οδοντικού φραγμού με τη συνδυαστική χρήση ολοκεραμικών όψεων/στεφανών και επενθέτων.

Κλείστε Ραντεβού

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας για να επικοινωνήσετε μαζί μας ή για να επισκεφθείτε το ιατρείο μας.

 

Αποστολή Μηνύματος